בעקבות אתרי הפריחה בצפון

במהלך הסתיו, החורף והאביב מתמלאת הארץ לפי חילופי העונות בגלים של פריחה מרהיבה החל חצבים, גיאופיטים מבשרי הגשם, רקפות, נרקיסים, כלניות, סחלבים מסוגים שונים ועוד מיני פרחים נפוצים יותר או פרחים נדירים כמו אדמונית החורש. כחובבי פרחים  מושבעים, ריכזנו עבורכם את אתרי הפריחה בהם אנחנו מרבים לבקר באזור צפון הארץ לפי עונות השנה.

אתרי הפריחה בסתיו

פריחת החלמוניות והסתווניות ברכס בשנית ברמת הגולן

על  רכס בשנית  בקטע יפהפה בין עצי יער אלוני הבשן עובר שביל הגולן ובו  פורחים מדי שנה במהלך אוקטובר – נובמבר שני הפרחים שמבשרים את הגשם שהולך ומתקרב: החלמונית הגדולה הצהובה וסתוונית התשבץ בוורוד. בקטע שנמצא כמה עשרות עד מאות מטרים מדרום לשלט של שביל הגולן במקטע 7 לכיוון חושנייה  תוכלו למצוא בתוך יער האלונים מקבצים יפים של סתווניות וחלמוניות.

פריחת החלמוניות ברכס בשנית בצפון הגולן
פריחת החלמוניות ברכס בשנית בצפון הגולן

פריחת הסתווניות בבאב אל הווא בגולן

באב אל הווה, "שער הרוחות", הוא שמו של יישוב קדום מהתקופה הביזנטית שהיה מצפון להר בנטל בסמוך לדרך הקדומה שכיום עובר בה כביש 959.  מדרום מערבית לגבעה שוכנת בריכת בראון מקור המים של הישוב הקדום, שהפכה לפינת חמד שוקקת חיי בר. בריכה זו, המתמלאת מי גשמים מידי חורף, נמצאת בשקע טבעי שנסכר בחלקו המערבי בימי קדם. בסמוך לשרידי היישוב והבריכה תוכלו למצוא בעונת הסתיו בין סלעי הבזלת שבבאב אל-הווא, לאורך שביל הגולן קטע 4, את פרחי סתוונית היורה וגם את פרחי סתוונית התשבץ הנדירים. סתוונית התשבץ, מכונה כך על שם מרקם עדין של עורקים בדגם רשת על גבי עלי הכותרת שלה והיא נחשבת לאחת הסתווניות הגדולות והנדירות בישראל. גבול תפוצתה הדרומי הוא רכס בשנית ובישראל היא פורחת רק בחרמון, צפון הגולן ומזרחו. מחוץ לישראל היא צומחת רק בלבנון, סוריה וטורקיה.

פריחת החלמוניות והסתווניות בשביל הפסגה בהר מירון

בקטע הראשון של שביל הפסגה של הר מירון, בתוך החורש היפה, פורחים מדי שנה במהלך אוקטובר – נובמבר שני הפרחים שמבשרים את הגשם שהולך ומתקרב: החלמונית הגדולה הצהובה וסתוונית היורה הוורודה. זהו מסלול הליכה מעגלי קל בן שני קילומטרים בו אנחנו נוהגים לבקר במהלך העונות השונות של השנה כדי להנות הפריחה היפה ומזג האוויר הקריר לאורך כל השנה על ההר השני בגובהו בארץ.

פריחת חבצלת החוף בחוף בצת

חבצלת החוף היא צמח חוף, הפורח בקיץ לאורך חופי הים. פריחת החבצלות גדולה ומרשימה במיוחד לעת ערב  כאשר הפרחים הריחניים נפתחים ומותאמים למאביקים הליליים. הפרחים נותרים פתוחים גם במהלך היום. עקב הפיתוח המואץ בחופי הים, הולכת ומצטמצמת תפוצת מין זה, כמו גם צמחי חוף אחרים.

בהליכה לאורך הטיילת של חוף בצת תוכלו להבחין בספר מקבצים של חבצלת החוף וליהנות מהליכה יפה באחד החופים היפים ביותר בארץ.

פריחת חבצלת החוף בחוף בצת
פריחת חבצלת החוף בחוף בצת

אתרי הפריחה בחורף

פריחת הנרקיסים בתל אנפה בעמק החולה

אחד האתרים היפים בעמק החולה בסמוך לביתנו בו ניתן לראות מקבצים יפים של נרקיסים הוא תל אנפה שנמצא מדרום לכפר סאלד. התל הקדום מכונה בפי אנשי האזור "גבעת הנרקיסים". לצד הגבעה תמצאו פרץ חניה קטן לחניה מסודרת ומכאן תחיל סלול מעגלי קצרצר ומסומן היטב המתאים לכל המשפחה. השביל מוביל אתכם במעלה התל ותוך זמן קצר לא תוכלו להחמיץ את מקבצי הנרקיסים. ראשו הלבן של הנרקיס המצוי מעוטר בכתר זהב. בתל אנפה נמצא אחד הריכוזים היפים ביותר בישראל, של הנרקיס המצוי, מהידועים ומהיפים של פרחי הארץ. הנרקיסים בתל אנפה צומחים בין אלות אטלנטיות מרשימות בגודלן ובין השרידים הארכיאולוגים בעיקר מהתקופה ההלניסטית אך גם מתקופות קדומות יותר, שנחשפו במקום. בשל מיקומו האסטרטגי הגבוה הוקם עליו אקרופוליס (עיר עליונה) וסביבו עיר שוקקת חיי מסחר בינלאומי. ניתן לראות את שרידי חומה שהקיפה את התל ושרידי יישוב מתקופות שונות. בחפירה נתגלו שרידי בניין מפואר ווילות גדולות, בהן חדרי רחצה, ציורי קיר, עיטורי פסיפסים באבנים צבעוניות וזהב מערי יוון, כלי זכוכית עדינה, מטבעות מאסיה הקטנה ועוד. העיר ניטשה בסוף המאה ה-1 לפנה"ס ולא יושבה עוד. לפני העיר ההלניסטית המפוארת שכן כאן ישוב מהתקופה הפיניקית, אשר גם תושביו עסקו במסחר בדרך לדמשק. סלול ההליכה מקיף את התל ומגיע לנקודת תצפית יפה המשקיפה מזרחה על עמק החולה והגולן ומשם חוזרים באותה הדרך עד לרכב. המסלול יפה במיוחד לקראת השקיעה.

פריחת הנרקיסים בתל אנפה בעמק החולה
תל אנפה בעמק החולה
פריחת הנרקיסים בתל אנפה בעמק החולה
פריחת הנרקיסים בתל אנפה בעמק החולה
פריחת הנרקיסים בתל אנפה בעמק החולה
פריחת הנרקיסים בתל אנפה בעמק החולה
פריחת הנרקיסים בתל אנפה בעמק החולה
פריחת הנרקיסים בתל אנפה בעמק החולה

פריחת הנרקיסים בשמורת נוב בדרום הגולן

שמורת נוב נמצאת בדרום הגולן מדרום ליישוב חיספין. לאחר שתחנו את הרכב תוכלו למצוא את השביל הקצר שיוביל אתכם בין הביצות אל מקבצי פריחת נרקיס הביצות במהלך החודשים ינואר – פברואר. בתקופה זו, בעיקר בשבתות השמורה עמוסה למדי אך לאחר שתמצאו מקום חניה בחניה הקטנה או לצד הכביש תוכלו להסתובב בנחת בשמורה היפה ביבן הביצות ובין מקבצי הנרקיסים היפים והריחניים. במהלך החודשים פברואר – רץ תוכלו למצוא בשמורה את אירוס הביצות הנדיר, הפורח בצהוב יפהפה.

בעקבות פריחת הנרקיסים בשמורת ביצות נוב בדרום הגולן
בעקבות פריחת הנרקיסים בשמורת ביצות נוב בדרום הגולן

מרבדי הכלניות בקיבוץ דפנה

בקיבוץ דפנה, מהקיבוצים היפים בארץ תוכלו למצוא במהלך חודש פברואר – מרץ מרבדים של כלניות ורודות ולבנות. המתחם נמצא בחלקו הצפוני של הקיבוץ לאורך גדר המערכת של הקיבוץ בסמוך לפארק דפנה, על רקע החרמון הלבן ובסמוך לפלג של הדן שחוצה את הקיבוץ. הכניסה חופשית.

מרבדי הכלניות בקיבוץ דפנה
בעקבות מרבדי הכלניות בקיבוץ דפנה

מרבדים של כלניות, קחוונים, ציפורנים ועוד… בחורשת טל

בתוך הגן הלאומי שמורת טל תוכלו לראות בתקופת הפריחה בחודשים ינואר – מרץ מרבדים של כלניות בצבעים שונים של אדום, לבן וסגול, קחוונים לבנים, ציפורנים צהובות ועוד שלל פרחים על רקע עצי האלון העתיקים שפזורים בשמורה המרשימה. הכניסה בתשלום.

מרבדים של קחוונים וכלניות בחורשת טל

מרבדים של קחוונים, ציפורנים ועוד... בחורשת טל
מרבדים של קחוונים, ציפורנים ועוד… בחורשת טל
מרבדים של פריחה לבנה בחורשת טל
מרבדים של פריחה לבנה בחורשת טל
מרבדים של פריחה לבנה בין יער אלוני התבור בחורשת טל
מרבדים של פריחה לבנה בין יער אלוני התבור בחורשת טל

פריחה מרהיבה בסובב הר תבור

בתקופת  החורף והאביב שביל הפסגה של הר תבור הוא אחד המקומות הטובים ביותר לראות פריחה מרהיבה כמעט לאורך כל המסלול: כלניות, רקפות, עיריות, עריונים, גביעונים, דודאים וכמו כן לא תוכלו להחמיץ את פריחת עצי השקד במהלך חודש פברואר.

תחנו  את הרכב בחניון שליד שער האבן המוביל לכנסייה ותתחילו במסלול מעגלי  באורך של כ-2 ק"מ. המסלול מסומן ברובו בשחור לבן (בדרך ישנן התפצלויות מהמסלול המעגלי לשבילים נוספים שמסומנים בצבעים שונים כולל שביל ישראל. יש לשים לב שלקראת סיום המסלול מגיעים לנקודת מפגש עם שביל שמסומן בירוק לבן. יש לבחור בסימון זה כדי לסיים את המסלול המעגלי.

אתרי הפריחה באביב

אירוס הגלבוע בשמורת הר ברקן בהר הגלבוע

שמורת הר ברקן היא אחד האתרים היפים ביותר בצפון לצפייה באירוס הגלבוע, אירוס או איריס גדול ומרשים בצבע סגול – ארגמן אשר פורח במלוא הדרו בעיקר במחצית הראשונה של חודש מרץ. לצד פריחת אירוס הגלבוע תוכלו למצוא בשמורת ברקן מרבדים של פריחה אביבית מרהיבה הכוללת קחוונים לבנים, פשטה ורודה, דמומיות אדומות, הרדופנין הציצית, רקפות ועוד….

הדרך הטובה ביותר לצפות באירוסים היא להגיע לגלבוע, לנסוע בדרך הנוף, להחנות את הרכב בחניון האירוסים וללכת לאורך השביל הירוק עד לתצפית ולחניון הר ברקן ולחזור באותו השביל במגמת ירידה. המסלול הלוך וחזור הוא פחות משני קילומטרים ולכל אורכו פריחה מרהיבה, מקבצים של אירוסים ותצפיות נוף מרהיבות של עמק יזרעאל ושל  השומרון שנמצא ממש בסמוך.

אירוס הגלבוע בשמורת הר ברקן בהר הגלבוע
פריחת אירוס הגלבוע בשמורת הר ברקן בהר הגלבוע

אדמונית החורש וסחלבים בהר מירון

במהלך האביב, בעיקר בחודשים מרץ – אביב הר מירון פורח בשלל צבעים. שביל הפסגה והדרך אליו הוא אחד האתרים הטובים ביותר לצפייה במינים שונים של סחלבים נדירים פחות או יותר, ביניהם היתר בן-חורש רחב-עלים, רצועית הגליל, מירונית סרגלנית, ניאוטיניאה תמימה וסחלב איטלקי. כמו כן במהלך אפריל – מאי תוכלו לגלות בשמורת הר מירון את אדמונית החורש, אחד הפרחים המרשימים והנדירים ביותר בארץ אשר גדל רק על הר ירון ועל הר הלל שליד בית ג'אן. את האדמונית שבתמונה מצאנו בריכוז קטן ליד גדר הבסיס שבפסגת הר מירון, כמה עשרות מטרים ממזרח לשביל שיורד שביל הפסגה לחרבת חמאממה.

פריחת אדמונית החורש על שביל הפסגה
פריחת אדמונית החורש הנדירה על שביל הפסגה בסמוך לפניה לחרבת חמאמה

מרבדי רקפות, כלניות ומבחר סחלבים בדרך נוף הרי נפתלי

דרך נוף הרי נפתלי שמתחילה מול כפר גלעדי ומסתיימת ליד קיבוץ יפתח היא אחד האתרים היפים ביותר לצפייה בכלניות, רקפות, אירוסים וסחלבים.

מרבדי רקפות וצבעונים בנחל משגב בגליל העליון

שמורת נחל משגב משתרעת במורדות הרי נפתלי מצפון לכפר גלעדי.  תעברו את  קרית שמונה צפונה לאורך כביש 90, תעברו את מכללת תל חי ומספר קילומטרים לאחר מכן תפנו שמאלה לכביש צר שיוביל אתכם אל השמורה. קרוב לוודאי שתבחינו שם בשבתות ברבים מבני האזור שמכירים את המקום וגודשים את השמורה היפה עם הפריחה העשירה של רקפות, כלניות ובעיקר בצבעונים שפורחים על המצוק.

לקריאה נוספת קראו את הפוסט – בעקבות פריחת הצבעונים בנחל משגב

פריחת הצבעונים בשמורת נחל משגב
מרבדי רקפות בשמורת נחל משגב בגליל העליון
מרבדי רקפות בשמורת נחל משגב בגליל העליון
בשמורת נחל משגב
מרבדי רקפות בשמורת נחל משגב בגליל העליון

השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.