אזור חוף כרמל המשתרע מחיפה בצפון ועד לקיסריה בדרום הוא אחד האזורים היפים בארץ עם מגוון של יעדי טיול אטרקטיביים: מסלולי טיול רגליים לרגלי הר כרמל, שמורות טבע ימיות, ארכיאולוגיה, היסטוריה ותרבות לצד בתי קפה ומסעדות. מיקומו של אזור זה במרחק נסיעה של פחות משעה מתל אביב ומטרופולין חיפה הופכים אותו למתאים במיוחד למי שמחפשים רעיונות לטיולים באזור הכרמל או טיולים באזור חיפה עם הילדים או בלעדיהם. למרות שאנחנו גרים באזור הגליל העליון, בשנים האחרות אנחנו מגיעים לאזור מקסים לפחות פעם – פעמיים בשנה. בכתבה זו נציג את היעדים המומלצים שלנו באזור חוף הכרמל, כולל הצעות לשילובים אפשריים ביניהם ליום טיול מלא.
ניתן להגיע לאזור זה בקלות לטיול יום או כטיול מעמיק יותר במסגרת סוף שבוע עם לינה באזור חוף כרמל או בחיפה. לחצו כאן להזמנת מקומות לינה מומלצים באזור חוף כרמל.
טיול לכל המשפחה במערת אצבע בהר הכרמל
מסלול הטיול למערת אצבע הוא מסלול משפחתי מעגלי בן שלושה קילומטרים. המסלול מתחיל בחניון המערבי של נחל אורן ליד תחנת המידע (בה עבד מעין לפני שנים כאשר היה סטודנט). מכאן מתחיל מסלול שבילים מסומן בצבע שחור שעולה דרך חורשת האורנים בשביל מעט תלול שאורכו קילומטר שחלקו הגדול מדרגות המטפסות עד למערת אצבע. טיילנו במקום עם שני ילדינו כשהיו ילדים קטנים, נעה ברגל ורועי במנשא כך שהמסלול בהחלט מתאים לכל המשפחה. לקראת ההגעה למערה עברנו ליד מבנה אבן משוריין שבנו הבריטים כדי להגן מהגובה על דרך נחל אורן ועל בסיס עתלית הבריטי המשמש כיום ככלא שש. כמה דקות הליכה מכאן מגיעים למערת אצבע המרשימה. מערה זו נוצרה על ידי תהליך של קארסט – שילוב של מים ופחמן דו חמצני שנמצא באוויר אשר יצר חומצה פחמתית אשר לאורך מיליוני שנים חלחלה מתקרת המערה והמיסה את סלע הגיר למערה גדולה. את הילדים תעניין יותר האגדה על היווצרות המערה אשר לפיה ענק הגיע עד לפתח המערה במרדף אחרי דבורים בניסיון למצוא בה דבש. כאשר דחף את אצבעו לתוך הסדק נעקץ על ידי הדבורים ואצבעו שהתנפחה לממדים גדולים יצרה את המערה. כך או אחרת הביקור במערה והנוף שנשקף ממנה הוא חווייה. אם תטפסו קצת מעל המערה תוכלו להינות מהנוף מרהיב של כל האזור. מכאן ניתן להמשיך במסלול השחור במגמת ירידה עוד שני קילומטר עד לחניון או לחזור באותה דרך בחזר לחניון.

כפר האמנים עין הוד
עין הוד הוא כפר אמנים הממוקם לרגלי הכרמל על חורבותיו של כפר ערבי בשם עין חוד אשר תושביו המקוריים התמקמו לאחר מלחמת העצמאות כמה קילומטרים ממזרח לכפר המקורי. כפר האמנים נוסד בשנת 1953, ע"י מרסל ינקו וקבוצת אמנים מאסכולת הדאדא ששאפו למצוא במקום בסיס מפרה ליצירה בקירבה לטבע. להבדיל מכפרים ערביים אחרים אשר על חובותיהם הוקמו לאחר מלחמת העצמאות יישובים יהודים רבים, במקרה של עין הוד לא נהרסו הבתים הערבים ואלה שימשו כבסיס לבתי הכפר, דבר המוסיף לייחודיותו של הכפר שנוגע בעיקר בזכות העובדה שחיים ופועלים בו עד היום ציירים, פסלים, מעצבים, מוזיקאים, אדריכלים, שחקנים, זמרים, משוררים, רקדנים ועוד.

לאורך השנים ניצלנו הזדמנויות שונות לביקור בסמטאות הכפר כולל ביקור במוזיאונים ובראשם הגלרייה המרכזית של אמני עין הוד ומוזיאון יאנקו דאדא שנמצא בסמוך אשר נוסד על ידי מרסל ינקו הפועל לשימור המורשת של ינקו ותנועת דאדא, וכן לחשיפת אמנים עכשוויים מהארץ ומהעולם. לצד המוזיאונים מומלץ לבקר בגלריות הפרטיות ובסדנאות האמנים, שם גם ניתן לרכוש חפצי אמנות שונים ובסדנאות האומנים. לקינוח או לעצירת ביניים ניתן למצוא במקום מספר מסעדות ובתי קפה שמתחלפים מעת לעת.
בעונת הקיץ, מומלץ במיוחד לבקר בכפר בשעת בין הערביים עד לשקיעה היפה.




ביקור במערות האדם הקדמון ומסלול מעגלי בנחל מערות
אחת האטרקציות היפות והפופולריות לטיול עם הילדים באזור חיפה היא ביקור במערות האדם הקדמון ובשמורת נחל מערות. מדובר באתר שנחשב לאתר מורשת עולמית שמושך ארכיאולוגים ומבקרים מכל העולם בשל העובדה שהאתר כולל בסמיכות זו לזו ארבע מערות קארסט טבעיות אשר נמצאו בהן שרידי האדם הקדמון: מערת תנור (טבון), מערת גמל, מערת הנחל (אל-ואד) ומערת הגדי (סח'ול). מערות אלה מייצגות התיישבות חוזרת ונשנית של האדם הקדמון, הן האדם הניאנדרטלי והן ההומו סאפיינס וקודמיהם, במשך יותר מחצי מיליון שנה. הביקור במערות הוא בתשלום וכולל סיור קצר במערות הכוללות מוצגים, דגמים וממצאים ארכיאולוגים הממחישים כיצד שימשו המערות את האדם הקדמון. במערת הנחל צופים בסרטון ובמיצג אורקולי כיצד חי האדם הקדמון במערות.
אם מזג האוויר מאפשר זאת, מומלץ בעיקר בעונת האביב לנצל את הביקור להליכה קצרה במסלול הגיאולוגי הסמוך למרכז המבקרים של השמורה, בו ניתן לצפות בריכוז גדול מאד של מאובנים של יצורים ימיים בשם רודיטים ובפריחה מרשימה של חלבלוב צהבהב שמשתרע לאורך כל המסלול לצד ושלל פרחי סוף החורף והאביב.
אם אתם מעוניינים במסלול טיול ארוך יותר, מומלץ מאד בעיקר לעונת החורף והאביב מסלול ההליכה המעגלי בן השעתיים שיוצא מחניון נחל המערות. מסלול יפהפה לכל המשפחה הכולל פריחה מרהיבה. המסלול מתחיל בהליכה לאורך תוואי נחל המערות האכזב והמשכו במעלה ובהליכה על מספר גבעות מכוסות במרבדי פריחה עם נופי חוף הכרמל.
לפירוט נוסף בעניין טיול משפחתי באזור נחל מערות קראו את הפוסט שכתבנו בעקבות אחד הטיולים שעשינו עם הילדים באזור זה: טיול חנוכה בנחל התנינים ובמערות האדם הקדמון בשמורת נחל המערות



חוף הבונים
חוף הבונים הוא אחת מרצועות החוף היפות בארץ הכוללת חוף רחצה נהדר, ושמורת טבע הכוללת מפרצים ציוריי ומערות שנוצרו על ידי גלי הים, אצות, סרטנים ורכיכות מסוגים שונים אשר חיים על קו הגאות והשפל, צומח חופי ייחודי וביניהם מסלול הליכה מעגלי. לאורך השנים ביקרנו לא מעט בשמורת הטבע היפה בכל עונה ובקיץ החם ניצלנו היטב את ההזדמנות לרחוץ בים. חוף הים רחב ומטופח, כולל מלתחות נוחות וקיוסק וכולל גם אפשרות לקמפינג. הכניסה כרוכה ברכישת כרטיס של רשות שמורות הטבע או הצגה של כרטיס מטמון. קראו ביתר הרחבה פוסט שכתבנו על "ביקור בשמורת הטבע החופית הבונים – דור".


מוזיאון המזגגה בחוף דור
מוזיאון המזגגה בחוף דור הוא מוזיאון קטן ומרתק לארכיאולוגיה של אזור חוף הכרמל ובעיקר של מוצגי הארכיאולוגיה הימית של חוף דור הסמוך ולתולדות תעשיית הזכוכית שהחלה במבנה מיוחד זה בשנת 1891 על ידי הברון רוטשילד. במבנה זה יוצרו בקבוקים עבור תעשיית היין של זיכרון יעקב הסמוכה. המיצג האורקולי במוזיאון מספר את סיפור תעשיית הזכוכית ומיצג נוסף מתאר את סוד הפקת צבע התכלת בחוף דור. כמו כן מוצגים במקום אוספים של ממצאים ארכיאולוגים, פסלונים, קמעות, כדים ומטבעות בעיקר מהתקופה ההלניסטית, הרומית והצלבנית וכן תותחים של צבא נפוליאון שנמצאו בחפירות שנערכו באזור. בנוסף לכך מוצגות במוזיאון תערוכות מתחלפות הקשורות לאמנות הזכוכית.


ביקור במחנה המעפילים בעתלית
מחנה המעפילים עתלית הוא אתר מורשת לאומי לתיעוד תולדות העלייה הבלתי לגאלית לארץ בימי המנדט הבריטי ומשמש כיום כאתר לאומי למורשת ההעפלה והעלייה. המחנה הוקם על ידי שלטונות המנדט הבריטי לאחר פרסום הספר הלבן מ 1939 אשר הגביל התיישבות ועליית יהודים למכסה של 15,000 יהודים בשנה, במטרה למנוע את התחזקות היישוב היהודי בארץ ישראל ולרצות את הערבים. המחנה הוקם בינואר 1940 ושימש עד להקמת המדינה ב 1948 כמחנה מעצר למעפילים ופעילים במחתרות וכן כמחנה מעבר לעולים. בשיאו אכלס המחנה בעת ובעונה אחת ארבעת אלפי עולים, נשים, גברים וילדים. במשך השנים נעצרו במחנה למעלה מארבעים אלף מעפילים ששוכנו במחנה בעשרות צריפי עץ שהיו פזורים בשטח המחנה שהיה מוקף בגדרות תיל, שריוניות וחיילים בריטים, מראה שעד היום מזכיר את מראה מחנות ההשמדה מאירופה. מרבית המבנים נהרסו עם השנים וכל שנותר מהם הם לוחות בטון אך לאחר שיקומו של האתר החל משנת 1987 שוקם המחנה. הביקור באתר מומלץ לכל המשפחה ובוודאי אתר חובה לכל מי שנושא ההסטוריה של הקמת המדינה וסיפור ההעפלה קרוב לליבו. קראו ביתר הרחבה פוסט שכתבנו "בעקבות חוויה משפחתית במחנה המעפילים בעתלית".


ביקור בזיכרון יעקב
ביקור בזיכרון יעקב והסביבה מציע שילוב מנצח של נופים ירוקים, היסטוריה מרתק, יקבי בוטיק, מסעדות ובתי קפה ואטרקציות לכל המשפחה. לאורך השנים פקדנו את זכרון פעמים רבות כנקודת עצירה בדרך מהצפון למרכז, למפגשים עם משפחה וחברים המתגוררים באזור חיפה ולטיולים יזומים בשבתות ובחגים.
סיפורה של זכרון יעקב מתחיל בשנת 1882 עם הקמת זמארין – אחת המושבות הראשונות של בני העלייה הראשונה בארץ ישראל. כמו מושבות אחרות נקלעה המושבה לקשיים קיומיים ועד מהרה נחלץ לעזרתה הברון רוטשילד – "הנדיב הידוע" שלקח את המושבה תחת חסותו והפך אותה ל"זכרון יעקב" על שם אביו. באמצעות יועציו שפעלו במסגרת "משטר האפוטרופסות" שהנהיג במושבות שלקח תחת חסותו ביסס הברון רוטשילד את זכרון יעקב כמושבה חקלאית המתבססת על ייצור יין. כמו כן עד היום ניתן למצוא ברחבי המושבה הישנה עצי תות רבים, שרידים לתעשיית המשי שניסה הברון לפתח במושבה. כמו כן בנה הברון רוטשילד שורה של מבני ציבור לצד בתי אבן בהם התגוררו המתיישבים. עם השנים גדלה התבססה המושבה והתרחבה והפכה למוקד תיירותי, בתי האבן שופצו והתרחבו והוקמו שכונות חדשות טובלות בחורש ים תיכוני, שדות וכרמים וישובים קטנים שמשתרעים עד הים.
האטרקציות המרכזיות של זכרון יעקב כוללות את המדרחוב אשר היה הרחוב הראשי של המושבה אשר לאורכו המבנים הראשונים של המושבה שרבים מהם הפכו לחנויות, מסעדות וגלריות, מוזיאון העלייה הראשונה המנציח את סיפור המושבה ואת סיפורן של מושבות העלייה הראשונה ופעילותו של הברון רוטשילד, בית הכנסת אוהל יעקב שנבנה בשנת 1886 על ידי הברון רוטשילד, מבתי הכנסת המרשימים ביותר בארץ, "גן טיול" שהוקם בסוף המאה התשע עשרה על ידי אחד מפקידי הברון וכולל כיום מתקני שעשועים לילדים. בחלקו העליון של המדרחוב נמצא בית אהרונסון ומוזיאון ניל"י . מוזיאון ניל"י הוקם בזכרון יעקב בשנת 1956 לצד ביתה של משפחת אהרנסון אשר נבנה בשנת 1884 והיה מוקד פעילותה של מחתרת ניל"י. בהמשך הרחוב נמצא בית העלמין של חלוצי זכרון יעקב בו טמונים לצד מייסדי זכרון יעקב גם ראשוני חדרה, ילדים ותינוקות שחלו ומתו ממחלות ומרעב ונקברו ללא ציון שמם ואישים ידועי שם כמו ד"ר הלל יפה, שרה אהרונסון, דוד רמז ועוד…. בשולי המושבה נמצא גן הנדיב, פארק אקולוגי שנבנה סביב אחוזת קברו של הברון רוטשילד. כמו כן בכניסה הצפונית של המושבה ניתן לבקר בחנות המפעל של קהילת בית אל. קהילת בית אל היא קבוצה של נוצרים ציוניים המונה היום כ-800 חברים המתגוררים בעיקר בזכרון יעקב ובבנימינה וחיים חיי שיתוף במסגרת של קיבוץ עירוני. בני הקהילה הקימו קומפלקס מצליח של תעשיות בית אל זכרון יעקב שנוסדו בשנת 1974 והתפתחו למספר חברות בת, בתחומי אוורור וסינון אוויר, ייצור והקמת קווי ייצור, מילוי ואריזה, הזרקת פלסטיק ותבניות. בחנות של מרכז המבקרים ניתן לרכוש לחמים טובים, ריבות, יינות ומאפים שונים. קראו גם את הפוסט שכתבנו על "טיול ראש השנה בזכרון יעקב".



שמורת נחל התנינים
נחל התנינים היה אחד הטיולים הנעימים והקלילים שעשינו עם הילדים בהזדמנויות שונות באזור חוף כרמל. מדובר בשמורה קטנה יחסית המשמרת את חלקו התחתון של נחל תנינים, אחד מנחלי האיתן האחרונים בארץ עד לשפכו אל הים התיכון. השמורה כוללת צמחייה ובעלי חיים האופייניים לנחלי החוף למעט התנינים שנכחדו בראשית המאה, לצד מבנים ומתקנים הסטוריים שראשיתם מהתקופה הרומית.
הביקור בשמורה כולל שלושה מסלולים שניתן לשלב את כולם בכדי למצות את הביקור בשמורה.
המסלול הראשון נקרא מסלול הסכר. הוא מתחיל בהליכה קצרה ליד מרפסת תצפית המאפשרת צפייה על הנחל בשמורה, ולאחר מכן הליכה לצד נחל תנינים אל הסכר. לבסוף קיימת תצפית מהסכר בשמורה לעבר טחנות הקמח שפעלו בשמורה עד לסוף המאה התשע עשרה ושוחזרו.
המסלול השני נקרא מסלול הנחל אשר מתחיל אחרי מסלול הסכר ומוביל משם אל עבר הים ובחזרה.
המסלול השלישי נקרא מסלול אמת המים. זהו מסלול לצעידה לאורך הנחל אל עבר הים, המאפשר לראות את הגשר שנבנה בתקופה העות'מאנית לכבוד ביקורו של הקיסר הגרמני בארץ ישראל בשנת 1898, אותו ביקור הסטורי שהרצל ניצל בכדי להיפגש עם הקיסר ליד מקווה ישראל.
הכפר הסמוך לשמורה – ג'יסר א – זרקא, מנציח בשמו את הגשר (ג'יסר בערבית) אשר עובר מעל נחל התנינים הכחול (זרקא בערבית).
קראו ביתר הרחבה את הפוסט שכתבנו טיול חנוכה בנחל התנינים ובמערות האדם הקדמון בשמורת נחל המערות.

ביקור באתריה של קיסריה
קיסריה נוסדה על ידי הורדוס בשנים 13 – 25 לפני הספירה כהוקרה לפטרונו אוגוסטוס קיסר והיתה אחת הערים החשובות והמפוארות בארץ ישראל עד לימי האימפריה הביזנטית. כיום קיסריה היא יישוב קהילתי מהיוקרתיים בישראל שמשמש כיעד תיירותי מהחשובים ומהמעניינים בארץ.
גן לאומי קיסריה
מסלול טיול בקיסריה חייב לכלול ביקור בגן לאומי קיסריה הכולל את עתיקות קיסריה בשיא תפארתה מימי האימפריה הרומית והביזנטית, שרידי המצודה הצלבנית שנחרבה על ידי הממלוכים אשר כבשו את הארץ מידי הממלכת הצלבנים ושרידיו של הכפר הבוסני אשר הוקם בסוף המאה התשע עשרה על ידי העות'מאנים עבור פליטים בוסנים ושימש כעיירת מחוז באזור שכוח אל זה באותם ימים. הגן הלאומי קיסריה הוא אחת האטרקציות הפופולריות על ידי תיירי פנים וחוץ. קראו עוד….



האקוודוקט הרומי בקיסריה
על חוף הים שמצפון לגן הלאומי ניתן לבקר באקוודוקט – שרידי אמת המים המרשימה אשר שדרה למעלה מאלפיים שנה. אמת המים הובילה מים ממעיינות התמסח אל העיר קיסריה אשר הגיעה בשיא תפארתה למאה אלף תושבים. מומלץ מאד לבקר באקוודוקט לקראת השקיעה היפה.


פסיפס הציפורים
במרחק נסיעה קצר מהכביש המוביל מהאקוודוקט לרחוב רוטשילד נמצא אתר פסיפס הציפורים. הפסיפס עיטר את אחת הרצפות של ארמון גדול של משפחה נוצרית שחיה במקום בתקופה הביזנטית. הפסיפס המרשים כולל ציורי ציפורים, בעלי חיים ופירות שאפיינו את הארץ באותם ימים. הארמון ככל הנראה נחרב בשנת 640 עם הכיבוש הערבי של הארץ. אתר הפסיפס נמצא בלב חורשה מרשימה של עצי אורנים שפוסלו על ידי הרוחות המנשבות מהים, מקום מצויין לפיקניק.
מוזיאוני ראלי בקיסריה
נסיעה של כמה דקות צפונה מהפסיפס, לאורך רחוב רוטשילד תוביל למוזיאוני ראלי. מוזיאון ראלי הוא מוזיאון לאמנות ספרדית בקיסריה, מייסודו של הארי רקנאטי, אספן אמנות נלהב, שפרש מעסקי הכספים והקדיש את עצמו לאמנות. מטרתו העיקרית של המוזיאון היא להציג ולהפיץ את איכותה של האומנות הלטינו-אמריקאית העכשווית, באמצעות שני מוזיאוני ראלי הבנויים כמבנים ספרדיים קולוניאליים הסמוכים זה לזה.
רוב האוספים המוצגים נמנים עם הזרם הסוראליסטי. בקומה השנייה עשרות פסלים מקוריים של האמן הספרדי הנודע סלבדור דאלי, משם ניתן לעבור למרפסת הרחבת ידיים, ובה רחבת פסלים המשקיפה אל הים מבעד לקשתות המבנה הקולוניאלי המרשים.


בקומה התחתונה של המבנה מוצגת תערוכה ארכיאולוגית "חלומו של הורדוס" המתארת את קיסריה בתקופות השונות, את תהליך עבודתם של הארכיאולוגים ואופן תיעוד הממצאים. תערוכה זו יכולה לשמש כהקדמה לביקור בגן לאומי קיסריה או כסיכום לאחר הביקור בו.
באולם התערוכות המתחלפות מוצגת תערוכתו של האמן הבלגי הנודע רנה מגריט. באפריל 2007 נחנך מוזיאון מפואר חדש – מוזיאון ראלי 2 הנקרא "זיכרון ספרד". במוזיאון זה על ארבעת קומותיו מוצגים: ציורים קלאסיים מקוריים בני 400-300 שנה מהמאות ה- 16 עד ה- 18 העוסקים בנושאים מהתנ"ך: אדם וחווה, נח והתיבה, רבקה ויעקב וכד'. בקומה התחתונה קיר המוקדש כולו לנושא גירוש ספרד.
מוזמנים לקרוא את הפוסט שכתבנו בעקבות אחד הביקורים שלנו בקיסריה עם הילדים – טיול פסח בגן הלאומי בקיסריה
כד להשלים את היום היפה בקיסריה מומלץ לשלב ביקור בשדות ים הסמוכה, מרחק כמה דקות נסיעה דרומה מהגן הלאומי קיסריה.
מוזיאון חנה סנש בקיבוץ שדות ים
מוזיאון חנה סנש בקיבוץ שדות ים מנציח את דמותה המיוחדת של חנה סנש, המשוררת והלוחמת. החל מסיפור עלייתה לארץ כציונית נלהבת, לימודיה כנערה במשך שנתיים בבית הספר החקלאי בנהלל, השתלבותה בחיי קיבוץ שדות ים, סיוריה בארץ, לימודי העברית והפיכתה לכותבת מחוננת והבטחה גדולה כמנהיגה. סיפור חייה שהבטיח לה גדולות נגדע בעקבות התנדבותה במהלך מלחמת העולם השנייה בשירות בצבא הבריטי, בדומה לרבים מבני היישוב היהודי באותה עתת. במסגרת שירותה הצבאי התנדבה למבצע הצניחה הנועז באירופה הכבושה על ידי הנאצים, צנחה לשטח הונגריה הכבושה, נתפסה, נחקרה בעינויים והוצאה להורג בגיל 23 בדמי ימיה. הביקור במוזיאון שהתחדש ששופץ בשנה האחרונה, מתחיל בצפייה בסרטון המציג את סיפור חייה של חנה סנש ומסתיים בהרמת הוילונות ותצפית מרהיבה על הים הנשקף מהחלונות הגדולים שבהשראתו כתבה סנש את "הליכה לקיסריה", שנמצאת במרחק הליכה משדות ים.
לאחר הצפיה בסרטון סיירנו ברחבי המוזיאון הקטן, המציג תמונות שליוו את חייה של חנה סנש מהולדתה בשנת 1921 בהונגריה, תמונות משפחתיות מהונגריה, תמונות מתקופת הלימודים בנהלל, החיים בקיבוץ ומטיולים שערכה ברחבי הארץ, מכתבים שכתבה לבני משפחתה, השירים שכתבה וממצאים קשורים לסיפור צניחתה שהסתיים במותה. כמו כן ישנו במקום מיצג לזכרם של 7 הצנחנים מתוך ה 37 הצנחנים שצנחו על אדמת אירופה אשר נשבו ונרצחו על ידי הנאצים וביניהם חנה סנש, אנצו סירני, חביבה רייק, רפאל רייס, צבי בן יעקב, אבא ברדיצ'ב ופרץ גולדשטיין.


סיימנו את הביקור המרגש במוזיאון והתקדמנו לעבר תחנת המידע אשר מספרת את סיפורו של קיבוץ שדות ים, מול חוף הים אשר בו בילתה גם חנה סנש, שם גם התפתחה תעשיית כלי השיט של היישוב היהודי אשר שימשו להעפלה, על חוף הים הוקם הפלי"ם, פלוגות הים של הפלמ"ח אשר הפכו לאחר הקמת המדינה כבסיס לחיל הים. מנקודת התצפית הלכנו על חוף הים היפה של שדות ים ולאחר מכן שוטטנו מעט בשבילי הקיבוץ המטופח שכולל גם מוזיאון ארכיאולוגי, מדשאות מטופחות, עצים מרהיבים ולצדם משובצים ממצאים ארכיאולוגים מהתקופה הרומית.



מקומות מומלצים לכוס קפה ולאוכל טוב
באזור חוף כרמל:
זהרה במתחם האמנים בקיבוץ עין כרמל
מסעדה צימחונית בשירות עצמי עם תפריט אוכל נפלא, מאפים מיוחדים וקינוחים טעימים. מקום נהדר לישיבה בחוץ בלב חצרות האמנים בעין כרמל.
זהרה במתחם האמנים בקיבוץ עין כרמל

מסעדת ויוינו בקניון מול זכרון
אוכל איטלקי טעים, פסטות, פיצות וסלטים ושירות מצויין. נעים מאד לישיבה בקומה העליונה של קניון מול זיכרון.
מסעדת צ'יאנג מאי במדרחוב זכרון יעקב
מסעדה ותיקה מאד במדרחוב של זיכרון בה אכלנו לא מעט לאורך שנים רבות. לדעתנו זו המסעדה הסינית עם הטעם הכי קרוב לאוכל שאכלנו בסין. מחיר הוגן ביחס לתמורה.
