אתונה היתה היעד האחרון בו ביקרנו במהלך הטיול שלנו ביוון – 11 יום מסלוניקי לאתונה. אתונה היא בירת יוון, עיר עתיקה בת אלפי שנים שמשמשת כמרכז המטרופילין הכולל למעלה מ 3.5 מיליון תושבים, כשליש מתושבי יוון ואכן בניגוד לאזורים בהם טיילנו ברחבי יוון שהתנועה בהם היתה דלילה למדי, אתונה היתה עמוסה ובשעת אחר הצהריים כאשר הגענו לפרברי העיר, האזור הזכיר לנו את הנסיעה במטרופולין תל אביב. לאחר נסיעה של למעלה משעה בפקקים, הגענו למרכז אתונה והתחלנו בשלושת ימי הטיול שלנו בעיר. התמקמנו בדירה נהדרת אותה הזמנו דרך בוקינג סמוך לרובע הפלאקה – Athens Heart Apartments הדירה ממוקמת לא רחוק מכיכר סינגטמה, האזור המומלץ ביותר להתמקם בעיר. אזור זה שוקק חיים ביום ובלילה, עשיר במסעדות, בתי קפה, טברנות, שפע של חנויות מזכרות והכל בטווח הליכה מרוב האטרקציות של העיר.
בשלושת הימים הבאים יצאנו עם הילדים מדי יום בבוקר לסיור באטרקציות הרבות שיש באתונה, בעיקר מבנים ומונומנטים מימי יוון העתיקה, רומא, התקופה הביזנטית ומימי הכיבוש העות'מאני וכן מוזיאונים שונים. מכיוון שטיילנו עם הילדים בנינו את המסלול כך שיכלול את האתרים המרכזיים של העיר אך במינון מתאים ובשילוב עם קניות וביקור בבתי קפה ובמסעדות.
את היום הראשון באתונה התחלנו בביקור בגבעת האקרופוליס, העיר העליונה של אתונה העתיקה, אתר מורשת עולמית המהווה את אחד מסמליה הידועים של אתונה ושל יוון. האקרופוליס היא גבעה בגובה 150 מטרים מעל פני הים הצופה על כל העיר אשר שכנה במרכזה של אתונה מימי יוון העתיקה ובה מרוכזים מבנם ושרידים ארכיאולוגים מהמרשימים ביותר מימי יוון העתיקה וגם מתקופות קדומות יותר כמו התקופה הניאוליטית וכן מהתקופה הרומאית. המבנה המרשים ביותר שנותר מימי יוון העתיקה הוא הפרתנון, המקדש היווני שנחשב למפורסם ביותר מימי יוון העתיקה אשר נבנה במאה החמישית לפני הספירה כהודיה לאלה אתנה, אלת הניצחון שנחשבה לאלה הפטרונית של אתונה שגם כנראה נקראת על שמה.



הביקור בפרתנון ובמבנים נוספים במתחם, ביניהם תיאטרון דיוניסוס, מקדש אתנה ניקה, האודאון של הרודס ועוד… מבנים מרשימים, דבר שניכר בתצלומי הסלפי הרבים שעשו הילדים על רקע המבנים השונים ונופיה של העיר שנשקפו מהגבעה ואיפשרו לנו לקבל מושג לגבי מיקומנו המרכזי בלב העיר ולמיקומם של אתרים מרכזיים בהם ביקרנו בימים: מוזיאון האקרופוליס, מקדש זאוס, הפורום היווני, האצטדיון האולימפי ובלטה מאד גבעת הזאבים – גבעת ליקאביטוס, בה ביקרנו ביום האחרון.


במהלך הביקור באקרופיליס השתדלנו לא להרבות בהסברים לילדים אך בכל זאת הם יצאו מהביקור עם יכולת להבחין בין העמודים הדורים, האיונים מהתקופה היוונית ועמודים הקורינטיים שאפיינו בעיקר את התקופה הרומית. לאחר שמיצינו את הביקור באקרופוליס, חזרנו לאזור הפלאקה, השכונה המפורסמת ביותר באתונה למרגלות האקרופוליס, בה גם נמצאים מרבית אתרי העתיקות של אתונה. באזור זה אכלנו במסעדה סינית מצויינת (הילדים רצו שובר שגרה מהאוכל היווני שבעינינו היה מעולה), אחת מהמסעדות הסיניות הרבות שיש בעיר ושוטטנו בסמטאות בין בתי הקפה, המסעדות והחנויות, ביניהן חנויות מזכרות רבות וכן לא מעט חנויות שמכרו מוצרים אורגניים משמן זית: סבונים, קרמים וכד'…
הרחובות היו עמוסים במטיילים מכל העולם ומזג האוויר האביבי הנעים הפך את השוטטות בסמטאות הפלאקה לנעימה מאד. מהפלאקה המשכנו דרך האגורה הרומית העתיקה, מרכז העיר מהתקופה הרומאית שבה השתמר בצורה יפה מגדל הרוחות, מבנה בן שמונה פאות מהמאה הראשונה מעוטר בתבליטים אשר שימש כמצפן, שעון מים, שעון שמש וכשבשבת רוח.
מרחק לא קצר משם, לא רחוק מכיכר מונסטיראקי, לאורך הרחובות ארמו ופנדורוסו, נמצא שוק הפשפשים של אתונה, שוק עמוס בחנויות ובדוכנים של בגדים, תיקים, צעצועים, מוצרים לסלולרי, עתיקות וחפצי יד שנייה ובסביבתו שפע של בתי קפה ומסעדות.
באזור זה נכנסנו לחנות פרוזן יוגורט יווני בשירות עצמי בשם Yogolicious. נכנסים לחנות, בוחרים ביוגורט בטעמים שונים, ממלאים את הגביע או את הכוס, עוברים לשלב התוספות ואז שוקלים ומשלמים לפי המשקל. מומלץ בחום.
לא רחוק משם עצרנו בחנות הממתקים הנזל וגרטל המעוצבת על פי האגדה, כולל בית עץ קסום ובית מכשפה וממתקים התלויים מהתקרה. העובדים במקום לבושים בבגדי הנזל וגרטל מכינים ומוכרים קיורטוש גלידה וקפה. חוויה מתוקה לכל המשפחה.
מכאן המשכנו לביקור במוזיאון האשליות של אתונה. מוזיאון מוצלח מאד ומהנה מאד לכל המשפחה הביקור עורך כשעה וכולל מתקני אשליות אופטיות שונות. חוויה כיפית ומצחיקה, הפוגה טובה לאחר רצף העתיקות. המוזיאון נראה חדיש, מתוחזק היטב עם צוות מסביר פנים.
מכאן המשכנו דרך שוק הפשפשים לכיכר מונסטיראקי ( Monastiraki). אחד המוקדים העמוסים באתונה ממנה מתחיל שוק המשפשים. בכיכר תיירים ומקומיים רבים, דוכני מזון וכן לא מעט רוכלים מהגרים אפריקאים או פליטים ערבים שמנסים את מזלם בעיר. בסמוך לכיכר זו תחנת מוניות גדולה וכן אחת מתחנות הרכבת המרכזיות של העיר אשר ממנה ניתן להגיע לפיראוס (כל 15 דקות, 1.4 אירו, 20 דקות נסיעה) ומשם להמשיך לטיול באיי יוון או להגיע לשדה התעופה. כמו כן בסמוך לתחנת מונסטיראקי ניתן למצא לוקרים בהם ניתן לאפסן את המזוודות והתרמילים במקרה ורק הגעתם או אם אתם עוזבים את העיר באותו יום.
סיימנו את היום בפלאקה בארוחה יוונית מצויינת עם עם שירות מעולה במסעדת Royal – Greek Souvlaki בה אכלו בעיקר מקומיים.
את היום השני התחלנו בביקור במקדש זאוס האולימפי , שאת הכניסה אליו רכשנו כחלק מהחבילה שרכשנו בכניסה לאקרופוליס ביום הראשון. בימי יוון העתיקה היה זה המקדש הגדול ביותר, עוד יותר מהפרתנון שנותר שלם יותר כיום. בנייתו של מקדש מרשים זה החלה בשנת 515 לפני הספירה והושלמה במאה השניה לספירה על ידי הקיסר אדריאנוס קיסר.

לא רחוק ממקדש זאוס הגענו לשער אדריאנוס על שמו של הקיסר הרומי אשר החריב את בית המקדש בעקבות מרד בר כוכבא, שינה את שמה של ירושלים לאליה קפיטולינה ולפרובינקיה יהודה קרא פלסטינה במטרה למחוק את הקשר בין ארץ ישראל לעם היהודי. שער הניצחון לכבודו של אדריאנוס נבנה במאה השניה לספירה בסמוך למקדש זאוס על הדרך העתיקה ועל הגבול שבין האקרופוליס – עיר האלים לבין רובע המגורים העתיק – הפלאקה של היום.

מכאן המשכנו לעבר מוזיאון האקרופוליס, אחד המוזיאונים החשובים והמרכזיים באתונה וביוון כולה. המוזיאון החדשני שנחנך בשנת 2009 כולל ארבע קומות בהן מוצגים הממצאים הארכיאולוגים שנמצאו באקרופוליס ולרגליו לצד סרטונים ואמצעי המחשה דיגיטליים שהציגו כיצד נראה האקרופוליס ואתריו המרכזיים ובראשם הפרתנון שמרכיבים רבים שלו מצויים במוזיאון האקרופוליס. סיירנו עם הילדים בין קומות המוזיאון המרשים שמחלונות הזכוכית שלנו נשקפת גבעת האקרופוליס. כאשר לילדים נמאס הם ישבו וחיכו לנו עד שמיצינו את הביקור, מוצפים מהעושר התרבותי.

בקרבת מוזיאון האקרופוליס עצרנו באחת המסעדות הרבות. מכיוון שזהו אחד האזורים הכי מתויירים בעיר, נמצאים באזור זה מסעדות שהן למעשה מלכודות תיירים. סימן ההיכר למסעדות אלו ביוון הוא בעלי המסעדה העומדים בפתח ומזמינים את העוברים ושבים להיכנס והתפריט המופיע במגוון שפות. מכיוון שהיינו רעבים, נכנסנו לאחת המסעדות הללו שאכן היתה בהתאם לציפיות: מנות קטנות וסתמיות ומחיר מנופח.
מכאן הלכנו כקילומטר לעבר האצטדיון האולימפי הישן של אתונה, אצטדיון פנאיתינאיקו – Panathenaic Stadium. אצטדיון זה שימש ביוון העתיקה כאתר המשחקים הפאן אתנאיים שנערכו לכבוד האלה אתנה. בשנת 329 לפני הספירה הקים ליקורגוס את האצטדיון משיש לבן. אחרי כמה מאות שנים הורחב האצטדיון כך שיוכל להכיל 50 אלף צופים. בשנת 1870 נחשפו שרידי האצטדיון ובשנת 1895 שוקם האצטדיון כך שיוכל לשמש את המשחקים האולימפיים שחודשו בשנת 1896. האצטדיון ענק ומרשים ביותר.


כחובבי ריצה ניצלנו את ההזדמנות ולמרות שהיה די חם באותו יום, רועי ומעין רצו במלוא כוחם במסלול הריצה של האצטדיון ולסיום עלו על הפודיום שפתוח לשימוש המבקרים. לאחר תצפית מרשימה מאד על האצטדיון הענק שמכיל כיום 80 אלף מושבים מהמקומות הגבוהים, המשכנו לביקור קצר במרכז המבקרים בו ניתן למצוא ממצאים, תמונות וכתבות הקשורות לאצטדיון האולימפי.
מהאצטדיון האולימפי חזרנו דרך הגנים הלאומיים של אתונה לאזור הפלאקה. הגנים עצמם לא מרשימים במיוחד אך הם מהווים אזור שקט ורגוע בלב העיר הסואנת. במתחם הגנים נמצא מבנה מרשים מאד – Zappeio Hall. מבנה זה נבנה במאה התשע עשרה ובמהלך האולימפיאדה הראשונה נערכו בו תחרויות הסיף האולימפיות. הבניין עצמו נקרא על שמו של אוונגלוס זאפאס האיש שייסד את המשחקים האולימפיים היוונים בסוף המאה התשע עשרה. מחוץ למבנה ניצב פסלו של זאפאס שהחיה את מסורת האולימפיאדה מימי יוון העתיקה. מתחת לפסלו קבור ראשו של זאפאס. בהמשך שימש מבנה זה באירועים הסטוריים שונים וביניהם טקס החתימה של יוון על הצטרפותה לקהילה האירופית בשנת 1979.


בהמשך שוטטנו ברובע הפלאקה בין בתי קפה, קונדיטוריות וחנויות מזכרות ולקראת השעה חמש הגענו לכיכר סינטאגמה לטקס חילופי המשמרות מול בניין הפרלמנט. הטקס מתקיים מדי שעה עגולה לאורך כל שעות היממה. טקס מרשים ומעט דרמתי הכולל פלוגה של חיילי המשמר בלבוש הייצוגי, צועדים על פי כללי הטקס. הטקס עצמו אורך כעשרים דקות.


לאחר הציפיה בטקס חילופי המשמרות ירדנו לתחנת המטרו סינטגמה. תחנת מטרו זו היא אחת התחנות המרכזיות של העיר, ממנה ניתן להגיע גם לשדה התעופה. מטרת הביקור הפעם היתה לראות את המוצגים הארכיאולוגים שמשולבים בתחנה. בדומה לערים עתיקות נוספות כמו ירושלים, גם אתונה בנויה על שכבות של יישובים קדומים. בעת בניית התחנה התחתית בכיכר סינטגמה, נחשפו מבנים ואף קבר עם שלד אותם ניתן לראות בקומה הראשונה של התחנה דרך קיר זכוכית, לצד תצוגה של ממצאים ארכיאולוגים נוספים שנחשפו במקום.
דבר נוסף ממנו התפעלנו היה הניקיון ששרר ברחבי תחנת הרכבת התחתית. הניקיון והאסתטיקה הם מאפיינים כלליים ביוון והם באים לידי ביטוי במידה רבה גם בתחנת המטרו, תופעה שלא ראינו בתחנות מטרו אחרות בעולם למעט בתחנות המטרו ביפן. (ראו מסלול טיול ביפן). בהזדמנות זו גם קנינו כרטיסי נסיעה ברכבת מתחנת סינטגמה ליום המחרת לשדה התעופה בעלות של 35 שקלים לכרטיס.
באותו יום אכלנו את ארוחת הערב במסעדה מצויינת בשם גרקו פרוג'קט שנמצאת בקרבת כיכר סינטגמה והתענגנו על האוכל היווני המצויין: ממרח פאבה, סופלקי, ירקות בתנור, סלט יווני, עלי גפן וציזיקי לצד בירה מיטו – בירה יוונית מצויינת.
את היום השלישי והאחרון של הביקור בעיר, התחלנו בביקור בשוק הפשפשים בו כבר ביקרנו ביום הראשון, מכיכר מונסטיראקי (Monastiraki) לכיכר טיסיו ((Thiseio. אזור זה מזכיר מאד את דרום תל אביב. אזור מצויין לקניות הכולל חנויות ודוכנים רבים הכוללים בגדים, נעליים, ענתיקות, ספרים ומזכרות רבות. חלק מהחנויות מעוצבות בשיק מיוחד. כל האזור שוקק חיים וכולל גם מסעדות רבות. באזור זה יש גם ריכוז גדול מאד של גרפיטי וציורי קיר, תופעה שבלטה מאד גם בסלוניקי. תופעת הגרפיטי הייתה נהוגה בימי יוון העתיקה כאשר נהגו לגלף ציורים וכתובות ישירות על הקירות. גם כיום הגרפיטי הוא חלק בלתי נפרד מהנוף באתונה, תופעה שהתעצמה לנוכח המשבר הכלכלי הקשה הפוקד את יוון משנת 2008. (מומלץ לראות את הסרט אהבה יוונית כדי להבין את המורכבות ביוון כיום). את הפלאקה התיירותית ניקו בשנים האחרונות מהגראפיטי אך בשאר אזורי העיר ובמידה רבה באזורים מרכזיים כמו כיכר מונטסיראקי וכיכר אומוניה, ניתן לראות כמעט על כל קיר שפע של ססמאות פוליטיות, דמויות אנימציה וציורי קיר מושקעים במיוחד.
מכאן המשכנו לעבר האגורה. הכניסה למתחם האגורה היה חלק מכרטיס הכניסה המשולב לאקרופוליס שקנינו ביום הראשון (12 אירו). אזור האגורה שימש כמרכז הציבורי של אתונה בימי יוון העתיקה החל מהמאה השישית לפני הספירה. נכנסנו למתחם הענק ושוטטנו בין המבנים המרשימים שנותרו במתחם ההסטורי בו פעלה הדמוקרטיה האתונאית ובה פעלו הוגי הדעות אריסטו וסוקראטס. אחד הפסלים בהם נתקלנו במקום הוא פסלו של אדריאנוס קיסר שאותו כבר הזכרנו בהקשר לשער הניצחון, מקדש זאוס האולימפי ולדיכוי האכזרי של מרד בר כוכבא. הילדים ניצלו את המתחם המרשים לתמונות סלפי יפות. נוסף למבנים העתיקים, ביקרנו במוזיאון האגורה, מוזיאון קטן ומרשים המציג את הממצאים שנחשפו במתחם האגורה מימי יוון ורומא.

את הביקור סיימנו בארוחת צהריים מצויינת באזור כיכר מונטיסראקי ומכאן לקחנו מונית לגבעת ליקביטוס – גבעת הזאבים, עליה המליץ לנו בחום ניקו בעל הדירה בה ישנו באתונה. מכיוון שהיה יום חם למדי, החלטנו לעלות לגבעה באמצעות מונית.
לפי המסורת המקומית הגבעה היתה מקום מקלט של להקות זאבים (ליקוס ביוונית). תוך כמה דקות נסיעה ברחובות המפותלים, הגענו לחניון הסמוך לפסגה בגובה 275 מטרים, שממנה נשקף נוף מרהיב של כל העיר וסביבותיה, עד לפיראוס והאי אגינה.
מפסגת גבעת הזאבים ירדנו באמצעות פוניקולר שהוביל אותנו לשכונת קולונאקי, המטופחת השוכנת לרגליה של הגבעה. כאן עצרנו להפסקת קפה ומיץ קר באחד מבתי הקפה של השכונה ולקראת אחר הצהריים חזרנו אל הפלאקה וכאן גם הסתיים הטיול הנפלא שלנו – 11 יום ביוון היבשתית מסלוניקי לאתונה עם הרבה טעם של עוד. …

מקומות נוספים בהם כדאי לבקר באתונה: המוזיאון הארכיאולוגי של אתונה, טברנות באתונה, ביקור בנמל פיראוס, טיול יום לאחד האיים שבקרבת אתונה – האי אגינה ועוד…
להזמנת אטרקציות באתונה באמצעות Viator.com לחצו על הקישורים הבאים:
אוטובוס Hop on hop off – המחיר 22.88 דולר
יום טיול מאתונה לדלפי – המחיר 88 דולר
שיעור בישול יווני וארוחת ערב – המחיר 88.07 דולר
להזמנת אטרקציות נוספות באתונה לחצו כאן
פוסטים נוספים שכתבנו בעקבות הטיול ליוון:
מסלול טיול ביוון היבשתית מסלוניקי לאתונה
מסלול טיול משפחתי בחצי האי פיליון
מקומות לינה מומלצים ביוון היבשתית
מחירים לדוגמא ועלות טיול משפחתי ביוון