כהרגלנו מדי שנה, חשבנו לנסוע לנצרת ערב המולד, השנה החלטנו לנסוע ליעד אחר. משיטוט קצר באינטרנט, הבנו שפסוטה שבגליל העליון נחשבת לאחד הכפרים הכי מקושטים לכבוד חג המולד.
בשבת של ערב חג המולד נסענו עם עוד זוג חברים וילדיהם לכיוון פסוטה. התחלנו את הבוקר בתצפית מרהיבה על כביש הצפון ולבנון ממצפור הר אדיר להנצחת מלחמת לבנון השנייה (קיץ 2006). על מעקה המצפור שלטים שעליהם מפות המסייעות להתמצאות הכוללות נקודות ציון מרכזיות הזכורות ממלחמת לבנון השנייה, כתוביות הסבר על המלחמה והדרכת שמע. לאחר מכן, למרות שהיה מעט קר ביום החורפי הנאה בגובה 1008 מטרים, עשינו בלב החורש המכסה את ההר, פיקניק לארוחת בוקר ומכאן המשכנו בנסיעה קצרה לפסוטה.
פסוטה הוא כפר ערבי נוצרי מהזרם היווני קתולי המונה סך הכל 3200 תושבים. הכפר נוסד לפני כ 150 שנה על ידי מהגרים נוצרים מלבנון על חורבותיו של כפר יהודי מימי בית שני בשם "מפשטה" (לפרטים נוספים קראו הכפר הערבי שהיה פעם כפר יהודי). כפר זה ממוקם במרחק של כעשר נסיעה מצפון לכפר הדרוזי חורפייש, ולא רחוק ממעלות.
כשהגענו לפסוטה בשעות הבוקר המאוחרות, הבחנו כבר מהכניסה לכפר במנורות הלד שנפרשו מעל הרחובות והסמטאות שבמרכז העתיק של הכפר, בפסלונים של מנורות בצורת איילים, שלטים עם ברכות לחג המולד ועצי חג מולד שהציצו מחלונות הבתים. בחצר כנסיית מר אליאס שנחנכה בשנת 1905 ואשר היתה מקושטת לכבוד החג עמד עץ חג המולד הכי גבוה בישראל לפי תושב המקום (זה שבנצרת נחשב לפי התושבים המקומיים לגבוה במזרח התיכון!), מכוסה בירוק ובמנורות לד צבעוניות ולרגליו כמיטב המסורת דגם של לידת ישו. מהר מאד הבנו כי לפסוטה צריך להגיע בשעות החשיכה ולא באמצע היום.






משיחה עם תושבים מהכפר הבנו וגם ראינו כי הם מתכוננים במרץ לפסטיבל השנתי הנערך בכפר ערב חג המולד של היוונים הקתולים שמתקיים בימים 27,28,29 של דצמבר, להבדיל מחג המולד הקתולי ששיאו במיסת החצות שנערכת בין ה 24 ל – 25 בדצמבר. שוטטנו בסמטאות הצרות של מרכז הכפר ששופצו ושוחזרו בסוף שנות השמונים ובהם ניתן לראות את הבתים העתיקים של מייסדי הכפר. באזור זה ביקרנו בכנסייה העתיקה של פסוטה ששופצה בשנים האחרונות. לפי תושבי הכפר שהזמינו אותנו לבקר בכנסייה היא בת 350 שנה! כנסייה קטנה ועתיקה זו נמצאת בסמוך לבית ילדותו של הסופר הערבי אנטון שמאס, מחבר "ערבסקאות".






לאחר הביקור בכפר המרשים והמפגש עם תושביו מאירי הפנים, החלטנו כי בסוף השבוע הבא נחזור לכפר לביקור נוסף בשעות הערב במהלך פסטיבל חג המולד.
מפסוטה המשכנו לביקור בשוק של כפר תרשיחא שליד מעלות. כפר ערבי נוצרי – מוסלמי זה מהווה חלק מעיריית מעלות – תרשיחא. בכפר זה מתקיים מדי שבת שוק משעות הבוקר ועד לשעה ארבע אליו הגענו לא מעט פעמים כאשר ביקרנו בסביבה (ראה למשל את הפוסט שכתבנו בעקבות הביקור בשביל הפסגה בהר מירון). שוק זה משתרע לאורך הרחוב הראשי של הכפר והוא הומה בתיירים ובעיקר במבקרים מקומיים יהודים, מוסלמים, נוצרים ודרוזים. השוק הססגוני כולל מגוון נרחב של דוכנים: בגדים, כולל בגדי מותגים במחירים טובים, תכשיטים, מוצרים לבית, צעצועים, ירקות, פירות, פיצוחים ופירות יבשים, דוכני משקאות ומאפים משובחים מהמטבח הערבי הגלילי.







כחלק מחוויית הביקור בשוק נתנו לילדים להסתובב בשוק לבד כשעה וקבענו אתם כמקום מפגש את "מסעדת אל אמיר", מסעדה מצוינת בה סיימנו את היום עם אוכל טוב: שולבאטו – בורגול ועגבניות, משאושה – חומוס עם גרגירי פול, סמבוסק, מג'דרה על בסיס עדשים ובורגול ושישליק פרגיות.

לסיום היום קינחנו בגלידה מצויינת בסניף גלידת בוזה שנמצא בסמוך לכניסה לשוק ובדרך חזרה הביתה לא ויתרנו על עצירה לקינוח נוסף בקונדיטוריה של מוניב פארס (שהיה עד לא מכבר הכתב הוותיק של רשות השידור בצפון) ושל אשתו נסים במרכז הכפר חורפייש, בה אנחנו מרבים לבקר.

שבוע לאחר מכן, חזרנו בערב יום שישי לפסוטה שכבר מרחוק ניתן היה להבחין בשרשראות פנסי הלד הצבעוניים שקישטו את הרחובות. מכיוון שהגענו מוקדם יחסית, בשעה חמש, הפסטיבל המקומי רק התחיל והצלחנו להיכנס עם הרכב ולמצוא חניה כמה מאות מטרים ממרכז הכפר. כשעומס המבקרים גבר נחסמו הכניסות לכפר והמבקרים הופנו לחניה במגרש הכדורגל שבכניסה לכפר שממנו יצאו וחזרו כל העת שאטלים חינמיים. הביקור בפסטיבל חג המולד בפסוטה היה כצפוי מרשים מאד. למרות שהיה קר למדי נהנינו מכל רגע מהביקור בכפר שבתיו היו מוארים ומקושטים בסמלי חג המולד, הסמטאות במרכז הכפר המו ממבקרים שגדשו את הסמטאות המוארות בצבעוניות ואת עשרות הדוכנים שכללו בעיקר אוכל מקומי ומסורתי לרגל חג המולד במחירים סבירים למדי: בשר על האש, ממתקים כמו אריסה, כנאפה ופטאיר, קרפ שוקולד, סמבוסקים, מלאבי והרבה דוכני בירה וברקע מוזיקה ערבית שמחה.



לאחר סיום הביקור בפסטיבל חג המולד בפסוטה שנמשך לתוך הלילה, נסענו יחד עם החברים שאתם הגענו גם בשבוע שעבר, לכפר מעיליה שממערב למעלות לארוחת ערב שישי במסעדת אל רביע. מסעדה זו היא מסעדה לבנונית הממוקמת בסמוך לתחנת הדלק שבכניסה לכפר. בעלת המקום מרים חדאד מבשלת במקום את מיטב המטעמים הלבנוניים שלמדה לבש מסבתה שהגיעה לכפר מלבנון בעקבות נישואין עם בן הכפר. עד מהרה התמלא השולחן במטעמים לבנונים רבים: שולבאטו, מג'דה, מקלובה, מנסף לצד סלטים, חומוס ולקינוח סיימנו עם עוגת חג מולד מסורתית המבוססת על פירות יבשים.

סיימנו את הביקור בשעות הלילה בנסיעה רחבי מעיליה בין הרחובות, הסמטאות, הבתים הכנסייה והארמון העתיק שבדומה לפסוטה היו מקושטים ומוארים בצבעוניות לכבוד החג.
פוסטים שכתבנו על מסלולי טיול נוספים באזור:
יום טיול בפארק החבלים אתגר בהר בקיבוץ סאסא
ביקור בראש הנקרה ובגנים הבהאים בעכו
עכו העתיקה, שווקים,טעמים וגם קצת הסטוריה…
גן פסלים בקיבוץ איילון, מערת קשת וסמבוסק בחורפייש
טיול שבת להר מירון ולשוק תרשיחא