אל פריחת הכלניות בבתרונות בארי

ביום שישי, לאחר שמעין חזר מתחרות חצי מרתון תל אביב, יצאנו לטיול בעקבות פריחת הכלניות בשמורת בתרונות בארי שבנגב המערבי. בשנים האחרונות הגענו מספר פעמים "לדרום האדום" כדי להנות ממרבדי הכלניות ביער שוקדה שהיה לרוב עמוס במבקרים. הפעם בעצת דודיו של מעין שאתם טיילנו באותו יום בחרנו בטיול בשמורת בתרונות בארי. הגענו לשמורת  בתרונות בארי לאחר שעה ורבע נסיעה מתל אביב. לאחר כמה דקות נסיעה בדרך עפר משער הכניסה לקיבוץ בארי הגענו לחניון קק"ל, שם מתחיל מסלול ההליכה המעגלי בו בחרנו ללכת. חניון זה של קק"ל כולל אנדרטה המנציחה את זכרם של יהודי בגדד שנספו בפוגרום שנערך בהם בשלהי מלחמת העולם השנייה. יוצאי בגדד נמנו על מייסדי בארי.

20170224_120804
פריחת הכלניות בבתרונות בארי
20170224_120908_Burst01
פריחת הכלניות בבתרונות בארי
20170224_122317_HDR
פריחת הכלניות בבתרונות בארי
20170224_122354_Burst01
פריחת הכלניות בבתרונות בארי

נוף הבתרונות בשמורה ייחודית זו שמשתרעת מצפון וממערב לקיבוץ בארי נוצר משילוב של כמה גורמים. הגשמים יוצרים קרומים בקרקעות הלס, אך אלה נסדקים במשך הזמן וסלעי הכורכר הפריכים שמתחתם נסחפים בקלות ויוצרים ערוצים. בכמות המשקעים שבבארי, כ-300 מ"מ גשם בשנה בממוצע, לא מתפתחת צמחייה רבה שבכוחה לאחוז את הקרקע וכך התוצאה היא נוף של בתרונות. מסלול ההליכה בו הלכנו מתחיל באזור מיוער באורנים שנטעה קק"ל,  דרך קרחות יער שכוסו במרבדי כלניות אדומות וכך גם הלכנו בתוך הבתרונות. מסלול מאד מגוון.

בשלב מסויים הגענו לבארי הישנה, המקום שבו התיישבו ראשוני בארי. מהיישוב הישן נותרו בשטח בית הביטחון, מגדל המים ותעלות הקשר מימי מלחמת העצמאות. הקיבוץ עלה על הקרקע במוצאי יום כיפורים תש"ו (1946), במסגרת עליית 11 הנקודות העבריות לנגב, בתגובה על הצעת החלוקה הבריטית, שהוציאה את רוב הנגב מתחום השליטה היהודי.

לאחר  הליכה קצרה הגענו בחזרה לחניון ולאחר שישבנו לאכול צהריים, נסענו צפונה כעשר דקות לאנדרטת החץ השחור ליד קיבוץ מפלסים.

אנדרטת חץ שחור היא אתר זיכרון הצופה אל עזה ומנציח את מורשת הקרב של הצנחנים  בתקופת פעולות התגמול  משנות החמישים, כולל ומבצע חץ שחור (פעולת עזה) בשנת 1955 ועד למלחמת סיני.

תחילה נסענו עם הרכב בדרך עפר שהובילה עד למוצב צה"ל שהיה ליד הגדר עם עזה ולאחר מכן הגענו לאנדרטה וערכנו תצפית על שדות יישובי עוטף עזה ועל העיר עזה, חן יונס וסג'עייה, מקווים שהימים השקטים יימשכו.

 

 

 

השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.