טיול לגמלא: מפל, נשרים ועיר קדומה

לאחר יום שישי שלווה במזג אויר סוער במיוחד, התעוררנו לשבת יפה שמתאימה ליום טיול. בעקבות הגשמים החלטנו לנסוע לראות מפלים בדרום רמת הגולן: מפל גמלא ומפל עיט. נעה ורועי קטרו מעט על הנסיעה שמחכה להם, סביב שעה, אך הבטחנו שנאפשר להם לצפות בסרט בנייד וזה עזר להם להתמודד עם הדרך. התחלנו את היום בביקור בשמורת גמלא מתוך רצון לטייל לכיוון המפל.

IMG_8290
שמורת גמלא

בשמורת גמלא יש מספר אפשרויות למסלולים. ביניהם, מסלול מעגלי המוביל למצפור הצופה לעבר מצוקי קניון נחל גמלא ואל מושבות הקינון של העופות הדורסים וביניהם נשרים. השני הוא מסלול לכיוון מפל גמלא ומסלול נוסף מוביל לעיר הקדומה. בכניסה לשמורה שאלנו את מי שעמדה בכניסה לגבי ההליכה למפל והיא הסבירה שניקח בחשבון שיש הרבה בוץ בדרך, אך אם נחליט ללכת יש אפשרות בסיום לנקות את הנעליים במברשות. החלטנו שלא מתאים לנו במשך שעה וחצי של הליכה לבוסס בבוץ וחשבנו ללכת במקום לעיר גמלא הקדומה. העניין הוא שההליכה לעיר כרוכה בירידה קשה ובעיקר בסיום הביקור יש צורך לטפס אותה. הילדים החליטו שהם מוכנים להתמודד עם האתגר ונעה הסתקרנה למצוא ראשי חץ בין שרידי העיר.

IMG_8303
דגם של קאטפולטה – כלי מצור רומאי
IMG_8305
בדרך לגמלא העתיקה

שרידי העיר העתיקה גמלא נמצאים על גבעה דמוית דבשת של גמל אליה ניתן להגיע בירידה שנמשכת כרבע שעה. הילדים הלכו בקלילות וכולנו התפעלנו ממצבורי הרקפות הלבנות והוורודות.

IMG_8325

העיר גמלא היתה קיימת עוד בתקופת המקרא, אך עיקר "פרסומה" הוא מעמידתה מול הרומאים בתקופת המרד הגדול. העיר נכבשה לבסוף בשנת 67 לספירה על ידי הרומאים.

IMG_8321
קטעים מסיפורה של גמלא על פי יוסף בן מתתיהו

בסיום הירידה עצרנו להפסקה קצרה ונכנסנו בשערי העיר. התרשמנו מהחומה ומהפרצה שפרצו בה הרומאים במהלך הכיבוש, התהלכנו בין שרידי מבני המגורים ובעיקר התפעלנו משרידי בית הכנסת , שנחשב לקדום ביותר בארץ ישראל וממקווה הטהרה שצמוד לו. בבית הכנסת עצרנו להפסקה ארוכה יותר ומדי פעם חלפו בשמיים עופות דורסים.

נעה ורועי מצאו מספר אבנים קטנות בצורת משולשים ובסיום הביקור שאלו את אחד מעובדי השמורה האם האבנים הן ראשי חץ וזכו לתשובה: יכול להיות. מנקודה ששמשה כמגדל תצפית בעיר הקדומה ניתן להשקיף לכיוון מפל גמלא שנחשב למפל הגבוה ביותר בארץ, כך שאפילו שלא הלכנו לכיוונו זכינו לראות אותו.

IMG_8398

לאחר סיום הביקור נשמנו עמוק לקראת הטיפוס בעליה שחיכתה לנו. בסך הכל הילדים התמודדו עמה היטב, נעה קצת התלוננה, אך לא היתה לה ברירה אלא להמשיך ולטפס. כולל הפסקה קצרה לשתיה עלינו את העליה בערך בעשרים דקות. מי שלא רוצה לרדת את הירידה קיימת בתחילת השביל מרפסת ממנה ניתן לצפות לעבר העיר הקדומה.

בסיום העליה המשכנו למצפור הנשרים בגמלא שצופה לעבר ערוץ נחל גמלא ואל מושבות הקינון וגם ממנו ניתן להשקיף לכיוון המפל.

IMG_8451
מצפה הנשרים בשמורת גמלא
IMG_8453
מצפה הנשרים בשמורת גמלא
IMG_8462
תצפית ממצפה הנשרים בשמורת גמלא
IMG_8490
דולמן – אתר קבורה מתקופה פרה הסטורית מאוחרת בגמלא

בסיום הביקור בגמלא המשכנו למפל עיט שנמצא בסמוך לצומת יהודיה. המפל נמצא בסמוך לחניה, אך לנעה ורועי לא התחשק לצאת מהמכונית ולכן הלכנו בתורות לצפות בזרימת המפל המרשים בעונת הגשמים.

IMG_8493
מפל עיט ברמת הגולן

סיימנו את הטיול בארוחה מצוינת במסעדה לבנונית "בקצה הנחל" (כתבנו עליה בפוסט שכתבנו על נחל עמוד תחתון), שנמצאת בתחנת דלק על הכביש הראשי בכניסה לקיבוץ גינוסר.

 

טיולים נוספים בסביבה: 

ינינה זסלבסקי אפק ממליצה בבלוג שלה – "אפקים מטיילים" על טיול אביבי מקסים בן שלושה ימים בדרום הגולן הכולל את מקטע ה 8 בשביל הגולן ומסלול מנחל כנף לנחל אל על, מפל עיט ועוד…

יום טיול במרכז הגולן: הפארק התלמודי בקצרין, עינות סלוקיה וכפר האמנים באניעם

טיול בנחל אל על ובמצפור חמה

 

השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.