הטיול עובר בין שני אתרים: מוזיאון בר דוד בברעם ובית הכנסת העתיק שבגן הלאומי ברעם שבסמוך לו נמצאת הכנסייה שהשתמרה על הריסות הכפר בירעם.
יצאנו לבקר בשני האתרים בשבת שחלה אחרי ראש השנה ולפני יום הכיפורים וסוכות. מזג האוויר באותו יום היה מאד חם, כך שטיול רגלי לא בא בחשבון וכן היינו לאחר טיולי ראש השנה ולפני טיולי סוכות, כך שחיפשנו משהו שלא כולל נסיעה ארוכה ושמשך זמן הסיור יחסית קצר, על מנת לאפשר לילדים זמן למשחקים בבית כפי שהם אוהבים.
הגענו תחילה למוזיאון "בר דוד" הקרוי על שמם של התורמים משה וטובה בר דוד ומוקדש לקהילת יהודי בז'ז'ני שנספו בשואה. המוזיאון ממוקם בקיבוץ ברעם שבגליל העליון והינו מוזיאון לאמנות וליודיאקה. בקומת הכניסה של המוזיאון ישנם שני אולמות המוקדשים להצגת אוספי היודיאקה: חנוכיות, ספרי תורה, רימונים שמעטרים את התורה, פמוטים וכו'. אוסף קבוע נוסף מוצג בחדר קטן בקומה העליונה שמכיל פריטים ארכיאולוגיים מהאזור: כלי חרס וזכוכית, תכשיטים ופסלונים. בנוסף לאוספים הקבועים שציינתי ישנן תערוכות מתחלפות שמוצגות בקומת הכניסה ובאולם גדול בקומה העליונה. ביום שאנחנו ביקרנו הציגה התערוכה "כאן ועכשיו" של הצלם עדי נס בה הוצגו צילומים מסדרת אישים מהתנ"ך ומסדרת החיילים שלו. לצד הצילומים הוצגו יצירות נבחרות מאוסף בר דוד שהתכתבו עם הצילומים – תערוכה מרתקת. תערוכה נוספת שהוצגה היא תערוכה של הצייר שמואל טפלר. היינו עם הילדים והסבלנות שלהם להסתובב במוזיאון לא היתה רבה, ולכן בחרנו להתמקד במה שעשוי היה לעניין גם אותם: פריט היודיאקה והתערוכה של עדי נס בה יכלו לזהות בעזרת התיווך שלנו אירועים שלמדו עליהם בשיעורי תורה. במוזיאון ישנה גם קומה תחתונה הכוללת אגף לנוער וסדנאות ובחצר המוזיאון מוצגים פסלי ענק של יגאל תומרקין.
מהמוזיאון המשכנו לביקור בבית הכנסת העתיק בברעם שממוקם במרחק של 2 ק"מ מהקיבוץ. בית הכנסת שוכן בגן לאומי המשתרע על ראש גבעה שגובהה 755 מטר ומשקיפה על פני הסביבה. בית הכנסת הינו מבנה מפואר עשוי אבני גזית גדולות. הוא נבנה בתקופת התלמוד, המאות ה-4 וה-5 לספירה, ומהווה עדות לקהילה היהודית שחיתה ושגשגה באזור. חזית בית הכנסת נשתמרה כמעט במלואה והיא כוללת שלושה פתחים כשהמרכזי ביניהם גדול ומפואר. השערים פונים לירושלים ומעוטרים בפיתוחי אבן מרשימים. בכפר היה גם בית כנסת קטן שממנו לא נותר כמעט שריד. המשקוף של בית הכנסת הקטן מוצג במוזיאון הלובר בפריז.
בשטח הגן הלאומי לא רחוק מבית הכנסת ממוקמת כנסיה ושרידים של הכפר הנוצרי מארוני בירעם. ראשיתו של הכפר במהלך המאה ה-16 כשלמקום הגיעה משפחתו של דאוד רישא, נוצרי מארוני, מלבנון ולאחר מכן הגיעו משפחות נוספות. במהלך מלחמת העצמאות בנובמבר 1948 נצטוו תושבי הכפר לעזוב את כפרם לתקופה של שבועיים עד סיום הקרבות. התושבים עברו ברובם לכפר ג'יש שממוקם במרחק של 4 ק"מ מבירעם בתקווה לשוב לבתיהם, אך הדבר לא קרה, למרות ששנתיים לאחר הפינוי בג"ץ הורה להחזיר את המפונים לבתיהם. הכנסייה נותרה שלמה והיא פעילה גם כיום. בזמן ביקורינו בקרה במקום משפחה נוצרית. אחת הנשים ניגשה אלינו בזמן שסיירנו בכנסיה וסיפרה לנו את סיפור משפחתה שנעקרה מהמקום וכן הוסיפה שבכל שבוע מתכנסים בני המשפחה שגרים בג'יש, חיפה ונצרת עילית במקום.
הביקור בגן הלאומי ברעם מדגים את מורכבות החיים במדינת ישראל –שרידים של בית כנסת תלמודי שוכנים לצד שרידי כפר נוצרי ומבקרים יהודים ונוצרים שבים ומחפשים את עברם.
את הטיול סיימנו כהרגלנו במסעדת אל ליאלי שבכפר ג'יש, מסעדה מצויינת בה אנו מרבים לאכול כאשר אנחנו מטיילים באזור.