ראש השנה מציין את תחילת השנה העברית החדשה. על פי המסורת היהודית מהווה חג זה זמן להתחדשות. אחד מהמנהגים הנפוצים בחג הוא תקיעה בשופר בבית הכנסת במהלך היום הראשון לחג. לתקיעה בשופר מספר סיבות: זיכרון למעמד הר סיני בו קבלו בני ישראל את התורה, התעוררות לתשובה ועוד. השופר עצמו הוא כלי נשיפה מקרן חלולה של איל.
לכבוד ראש השנה ביקרנו בבית הכנסת העתיק בראש פינה וברחוב הראשונים. ראש פינה הוקמה בשנת 1882 על ידי מספר משפחות מתנועת "חובבי ציון" שהגיעו לארץ מרומניה ולאחר תלאות רבות התיישבו על שרידי ישוב שננטש בשם "גיא אוני". מטרת המתיישבים היתה לכונן חיים יהודיים באזור הגליל העליון המתבססים על עבודת אדמה. למתיישבים לא היה רקע חקלאי, הקשיים היו מרובים והם נקלעו למצוקה כספית. בשנת 1883 פרש הברון רוטשילד את חסותו על ראש פינה במטרה להקל על מצוקותיהם של המתיישבים.
כשם שראש השנה מהווה סמל להתחדשות, כך ראש פינה מהווה גם היא סמל להתחדשותו של ישוב יהודי בארץ ישראל. הסיור עבר דרך מספר תחנות ברחוב הראשונים כשבמרכזו ביקור בבית הכנסת שם יתכן ואם תגיעו ביום הראשון של ראש השנה תשמעו את קולו של השופר. בית הכנסת היה מבנה הציבור הראשון במושבה ושמש כמרכז החיים החברתיים והדתיים של תושבי המושבה שהיו ברובם דתיים. בית הכנסת עבר תהליכי שימור ושיחזור לקראת סוף המאה ה-20 ששמרו את אופיו המיוחד של המקום. בבית הכנסת נשמרו הרהיטים המקוריים מימי העליה הראשונה וכן גרם מדרגות מקורי שמוביל לבית המרחץ שמתחת לו. התקרה הפנימית בבית הכנסת קושטה בציורי עננים, כדי שהמבקר יחוש כי הוא מתפלל תחת כיפת השמיים.




בית הכנסת ממוקם בסמוך לנחל ראש פינה וניתן לרדת במדרגות מבית הכנסת לנחל ולמצוא שם פינות חמד לישיבה. בית הכנסת ממוקם ברחוב הראשונים, רחוב ציורי שנעים מאד לשוטט בו בין המבנים ההיסטוריים והגלריות השונות. מעבר לבית הכנסת מומלץ לבקר גם במבנים הבאים:
*בית הפקידות – אחד מתוך שני מבנים שנבנו על ידי נציגי הברון רוטשילד כדי לשכן בו את מנגנון הפקידים, היועצים והמדריכים החקלאיים. בנין זה נבנה בשנים 1884-1885. כיום מוקרן באתר חיזיון אור קולי המספר את סיפורה של ראש פינה מראשית ימיה ועד זמננו.

*בית הפרופסור גדעון מר – בנין זה היווה את בית הפקידות השני שנבנה בשנת 1891. בראשית שנות ה-20 של המאה ה-20 עבר להתגורר במקום פרופסור גדעון מר, שנהל במקום מעבדה לחקר המלריה. מר הקדיש את רב זמנו למחקר בנושא והביא לפריצת דך במאבק במלריה, עליה זכה לתעודת הוקרה מהמלך ג'ורג' השישי ודרגות קצין רפואה בכיר בצבא הבריטי. כיום נמצאת במקום תצוגה היסטורית, חפצים הקשורים לעבודתו של הפרופסור ומשרדי העמותה לשחזור.

*בית מלון שוורץ – בניית הבית הושלמה בשנת 1901 על ידי אלתר שוורץ, מראשוני המתיישבים. בבנין הפעיל שוורץ מלון. הקומה העליונה הכילה חמישה חדרים וחדר אירועים ובקומה התחתונה נמצא המטבח וחדר האוכל, וכן בני משפחת שוורץ התגוררו בה. בשנת 1926 עם פטירתו של אלתר שוורץ חדל המקום לשמש כמלון ובני המשפחה הפכו אותו לבית מגוריהם. בסוף שנות ה-50 המבנה ננטש ובשנת 2001 נערכה פעולת שימור חלקית.

בתקופת פעילותו של המלון התארחו בו אישים ידועים כמו יוסף טרומפלדור והרב קוק. יגאל אלון שלימים היה מפקד הפלמ"ח ובהמשך מלא שורה של תפקידים ביניהם שר החינוך, היה נכדו של אלתר שוורץ ובלה בילדותו במלון.
*בית המורה וילקומיץ' – המורה חיים וילקומיץ' פעל עם המורה יצחק אפשטיין להחדרת השפה העברית לתלמידים כבסיס לכל השיעורים שהתקיימו בבית הספר שהקים הברון רוטשילד. וילקומיץ' נתקל בהתנגדויות רבות, אך המשיך לפעול על פי דרכו וקיבל בהמשך את תמיכתו של הברון שאף מינה אותו להיות אחראי על החינוך במושבות האזור. ביתו של וילקומיץ' משמש כיום אכסניה לגלריות שונות ובקומה התחתונה ניתן לערוך הפסקה לקפה בבית הקפה שממוקם שם.

*גן הברון – לאחר הסיור בין בתיה של ראש פינה העתיקה וההיסטוריה שהם עוצרים בתוכם, ניתן לנוח מעט בגן הברון. הגן הוקם על ידי פקידי הברון בשנת 1886 לערך והוא ממוקם מתחת לבתי הפקידות. הגן נהרס במלחמת העולם הראשונה ועמד מוזנח לאורך שנים רבות. בשנת 1996 הגן עבר שחזור ושימור ונטעו בו עצים חדשים. כיום ניתן ליהנות מיופיו של הגן וכן להשתתף באחד המופעים או האירועים שנערכים בו לאורך ימות השנה.




לאחר הביקור הרגלי במתחם אתר ההתיישבות תוכלו לקנח באחת המסעדות הרבות אותן ניתן למצוא בתוך המושבה ובעיקר באזור הכניסה אליה.