טיול חנוכה בנחל תנינים ובמערות האדם הקדמון בכרמל

ביום יפה בחנוכה ניצלנו את העובדה שאנחנו נמצאים במרכז והחלטנו לצאת ליום טיול באזור. בחרנו לבקר בשמורת נחל תנינים, לאחר מכן להמשיך למערות האדם הקדמון בשמורת נחל מערות שבמורדות הר כרמל ולסיים במדרחוב בזיכרון יעקב שם תכננו לאכול ארוחת צהריים.

פתחנו את הביקור בשמורת נחל תנינים בצפייה בסרט במרכז המבקרים, המספר על ההיסטוריה והטבע של השמורה והאזור ובסיומו, לאחר שהשכלנו,יצאנו לטייל במקום. השמורה קרויה על שם הנחל שזורם בה, שבעבר  (עד תחילת המאה העשרים) חיו בו תנינים (כיום אין להם זכר במקום).

IMG_5309

הנחל עצמו הוא הנחל היחיד מבין נחלי מישור החוף שנשאר נקי ולא זוהם במי ביוב. מעבר לנחל בשמורה ישנם שרידים למפעל המים, שנבנה בתקופה הרומית  והיה בשימוש גם בתקופה הביזנטית והעת'מאנית.

IMG_5324

התהלכנו בשמורה בין שרידי אותו מפעל המכיל אמת מים, סכרים, תעלות וטחנות קמח. ההליכה היתה מאד נעימה ונאלצנו לעצור את נעה שהתפתתה לצעוד בתוך המים שבאמה (לא היו לנו בגדים ונעליים להחלפה).

בסיום הביקור בשמורת נחל התנינים  המשכנו צפונה לביקור בשמורת נחל מערות. שמורת נחל מערות כוללת בתוכה בין היתר מספר מערות, אשר בהן התגלו שרידים המעידים על התיישבות של האדם הקדמון באזור בתקופות שונות.

IMG_5480
שמורת נחל המערות בהר כרמל

בשל חשיבות הממצאים הוכרזה השמורה כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו. התחלנו את הסיור במערות בטיפוס בגרם מדרגות שמוביל אליהן. טיילנו בין ארבע המערות: מערת התנור, מערת הגמל, מערת הנחל ותצוגת הכפר הנטופי.

במערת התנור או הטאבון בשל צורתה, ראינו שרידי שכבות ארכיאולוגיות בנות מאות אלפי שנים המעידות על רצף התיישבותי ארוך של האדם הקדמון בכרמל.

IMG_5373
מערת הטאבון בנחל המערות

במערת הגמל התבוננו בתצוגה של כלים ופוחלצים של בעלי חיים שמהם ניתן ללמוד על כלי הציד ובעלי החיים שניצודו על ידי האדם הקדמון בכרמל, ביניהם היחמור.

IMG_5381

במערת הנחל צפינו בחיזיון אור קולי המספר על היווצרות המערה ועל חיי היום יום של האדם הקדמון ובתצוגת הכפר הנטופי ראינו המחשה לסוכת מגורים מהתקופה הנטופית ושל קבר מאותם ימים. הסיור בין המערות ברובו עניין את נעה ורועי בעיקר החלקים שבהם יש מוצגים מוחשיים.

IMG_5400
מערת הנחל, בשמורת נחל המערות

מעבר לביקור במערות ישנם בשמורה מספר אפשרויות למסלולים רגליים קצרים. אנחנו בחרנו ללכת בשביל הגיאולוגי. המסלול הוא מעגלי ומטפס לראש מצוק שממנו ישנה תצפית מרהיבה לעבר מישור החוף. המצוק הינו סלע שנקרא קיר מאובנים, שמעיד על כך שבעבר, שהאזור היה מכוסה במים חיו במקום בעלי חיים שדומים לשבלולים בצורת קונוס בשם "רודיטים".

נעה ורועי הלכו רב המסלול כשעיניהם בקרקע כיון שחיפשו מאובנים וגם מצאו כמה. את המאובנים הם הביאו לחנות המזכרות ושם שאלו את העובדים אם אכן אלו מאובנים. אחת העובדות אמרה שייתכן, וכיון שזוהי שמורת טבע אסור להוציא אותם. במקום נתנה לכל אחד מהם מדבקה גדולה של פרויקט שמירה על צבי הים, שנערך במכמורת.

השעה היתה כבר שעת צהריים מאוחרת והמשכנו לכיוון זיכרון יעקב. שם אכלנו ארוחת צהריים במסעדה הסינית צ'יאנג מאי. אנו מאד אוהבים לאכול בה וכתבנו עליה כבר בפוסטים אחרים. בסיום הארוחה ניצלנו עוד את רגעי האור האחרונים והסתובבנו במדרחוב הנעים ולסיום שיחקו ילדים במגרש המשחקים אליו אנחנו חוזרים פעם אחרי פעם ב"גן טיול" שנוסד עוד בימיו של הברון רוטשילד בזיכרון יעקב לפני כמאה שנה.

.

טיולים נוספים בסביבה: 

ביקור בשמורת חי בר כרמל

טיול אביבי בכרמל

טיול בזיכרון יעקב

ביקור במחנה המעפילים בעתלית

טיול בשמורת חוף הבונים

תגובה אחת

השאר תגובה

אתר זה עושה שימוש באקיזמט למניעת הודעות זבל. לחצו כאן כדי ללמוד איך נתוני התגובה שלכם מעובדים.